انکار صدای ضبط شده در دادگاه و اثبات جرم

انکار صدای ضبط شده

پیشرفت تکنولوژی و امکان ضبط صدا باعث شده بسیاری از افراد برای اثبات حقانیت صحبت خود، صدای دیگران را ضبط کنند یا ویدئو تهیه کنند تا آن را به دادگاه ارائه نمایند. اما بسیاری از افراد می‌پرسند امکان اثبات یا انکار جرم از طریق صدای ضبط شده وجود دارد یا خیر. در این مطلب می‌خواهیم اطلاعات کاملی درباره انکار صدای ضبط شده در دادگاه در اختیار شما قرار دهیم. برای کسب اطلاعات بیشتر تا پایان این مطلب ما را همراهی کنید.

آیا صدای ضبط شده در دادگاه دارای اعتبار است؟

مطابق ماده 12 قانون تجارت الکترونیک” اسناد اثبات دعوی ممکن است به صورت پیام باشد. بر اساس قواعد ادله، داده پیام ارزش اثبات دارد و در هیچ دادگاه یا اداره‌ای نمی‌توانیم آن را رد کنیم.  بنابراین در پرونده‌های کیفری مختلف در جلسات دادرسی می‌توان از صدای ضبط شده به عنوان مدرک استفاده نمود و آن را به دادگاه ارائه کرد. اما وقتی طرف مقابل موضوع را انکار می‌کند، مسئله از طریق قاضی به کارشناس ارجاع داده می‌شود تا در این باره تصمیم‌گیری شود.

آیا ضبط صدا می تواند جرم محسوب شود؟

وقتی از انکار صدای ضبط شده در دادگاه صحبت می‌کنیم بهتر است به این مسئله هم بپردازیم که ضبط صدا مصداق جرم هست یا خیر. بهتر است بدانید ضبط صدا از لحاظ اصول اخلاقی نکوهیده و ناپسند است و شما نمی‌توانید مکالمات اشخاص مختلف را بدون رضایت آن‌ها ضبط کنید. در واقع اگر بدون اجازه از طرف مقابل اقدام به ضبط صدای او نمایید، مجرم تلقی می‌شوید و مورد پیگرد قانونی قرار می‌گیرید.

به عبارت دیگر در صورتی که بدون داشتن مجوز قانونی، اقدام به استراق سمع نمایید، مجرم تلقی می‌شوید. زیرا صدا جزو حریم شخصی افراد است و ضبط صدا بدون اجازه با مجازات همراه است. 

صدای ضبط شده

البته این نکته را هم در نظر داشته باشید که فقط زمانی ضبط صدا جرم است که فرد ضبط کننده قصد سوءاستفاده داشته باشد یا ضرری به کسی وارد نماید. در غیر اینصورت فقط برای ضبط صدا مسئولیت کیفری ایجاد نمی‌شود.

اگر در دادگاه صدای ضبط شده توسط طرف مقابل مورد انکار قرار بگیرد، تکلیف چیست؟

در پاسخ به این سوال که با انکار صدای ضبط شده در دادگاه چه کار کنیم باید بگوییم وقتی شما از صدای ضبط شده استفاده می‌کنید اما طرف مقابل صدا را انکار می‌کند و می‌گوید این صدا متعلق به او نیست، باید تقاضای ارجاع به کارشناس نمایید. یعنی شما از کارشناس می‌خواهید صدا را بررسی کند و درباره اینکه صدای ضبط شده متعلق به شخص هست یا خیر نظر بدهد.

روال قانونی دادگاه به این شکل است که از ابراز کننده صدا خواسته می‌شود بخش مورد نظر را که برای اثبات ادعا مورد استفاده قرار گرفته خارج‌نویسی نماید. یعنی ابتدا به صدای ضبط شده گوش کند، سپس بدون اینکه یک کلمه از آن کم یا زیاد کند، دقیقا همان جملات را پیاده‌سازی نماید و به دادگاه ارائه نماید.

دادگاه این موضوع را به دقت بررسی می‌کند. در صورتی که تشخیص دهد، صدای ضبط شده در اثبات ادعا تاثیرگذار است، آن را به کارشناس ارجاع می‌دهد و قرار کارشناسی صادر می‌کند.

کارشناس صدای اصلی را از فرد درخواست می‌کند و فاکتورهایی نظیر فرکانس صدا یا درستی انتساب صدا را بررسی و درباره آن نظر می‌دهد. تایید یا رد کارشناس بر ادامه روند رسیدگی به پرونده تاثیر می‌گذارد. با توجه به اینکه صدا مانند اثر انگشت انحصاری است، تشخیص صحت انتساب صدا برای کارشناس ساده است.

در صورت انکار صدای ضبط شده اثبات جرم چگونه انجام می شود؟

وقتی فردی صدای ضبط شده را به دادگاه ارائه می‌کند و لازم است اعتبار آن سنجیده شود، ممکن است با انکار صدای ضبط شده در دادگاه مواجه شود. یعنی متهم صدا را تکذیب کند و کارشناس هم موضوع را رد کند. در این شرایط درستی صدای ضبط شده کاملا از بین می‌رود و دیگر آماره‌ای برای ارائه به دادگاه وجود ندارد. بنابراین فرد باید دنبال ارائه مدارک و مستندات دیگر به دادگاه باشد.

جمع بندی

برخی از اوقات افراد برای اثبات حقانیت خود صدای طرف مقابل را در شرایطی که اقرار به جرم کرده ضبط و به دادگاه ارائه می‌کنند. در این مطلب سعی کردیم راهنمای جامعی درباره انکار صدای ضبط شده در دادگاه و امکان بررسی آن توسط کارشناس را بیان کردیم. امیدواریم این مطلب پاسخ مناسبی به سوالات شما باشد.  

دکتر فیض آبادی وکیل موسسه حقوقی دادگستر میرداماد

اشتراک گذاری

اگر این مطلب برای شما مفید بود، آن را به اشتراگ بگذارید

مطالب مرتبط

حقوق را بشناسید، از آسیب‌ها جلوگیری کنید

فرض این است که احکام دادگاه به شکل درست صادر شده است؛ اما در موارد خاصی که به احکام اعتراض داریم، امکان رسیدگی مجدد

شاکی خصوصی به شخصی گفته می‌شود که به دلیل وقوع یک جرم یا تخلف، از طرف دادگاه به عنوان مدعی در یک پرونده حقوقی

در نظام حقوقی و اسلامی، آسیب رساندن به انسان می‌تواند پیامدهای جدی و گاه غیرقابل جبران به همراه داشته باشد که شامل دیه، ارش،

در ایران، مصرف مشروبات الکلی طبق قوانین اسلامی و قوانین کشور ممنوع است. این ممنوعیت شامل تولید، خرید و فروش مشروبات الکلی نیز می‌شود

جستجو کنید

۰۲۱۲۲۲۲۷۲۱۲

۰۲۱۲۲۲۲۷۱۱۲

۰۹۱۲۱۹۹۱۲۶۶

۰۹۱۲۴۰۲۹۲۵۵