درخواست اعسار از پرداخت مهریه یک نوع دعوای حقوقی است که میتواند بلافاصله بعد از تنظیم دادخواست مهریه از سوی زن و محکومیت مرد به پرداخت مهریه کامل در دادگاه ارائه شود. طبق قانون مرد موظف به پرداخت مهریه به زن است، حتی اگر طرفین قصد طلاق نداشته باشند! منتها اگر مرد توانایی مالی کافی برای پرداخت مهریه را نداشته باشد، این امکان وجود دارد تا طلب اعسار کند.
اعسار در اصطلاح فقهی به معنای افلاس است. دقت کنید تنها فردی میتواند درخواست اعسار دهد که مفلس باشد. در واقع فرد باید ثابت کند بضاعت مالی کافی در پرداخت مهریه را ندارد. در ادامه توضیحات بیشتری درباره اعسار از مهریه ارائه خواهیم کرد.
اعسار از پرداخت مهریه به چه معناست؟
به طور ساده اعسار از پرداخت مهریه درخواستی در قالب دادخواست است که مرد بعد از محکومیت در دادگاه خانواده از بابت عدم توانایی در پرداخت مهریه به زن ارائه میکند.
مهریه زن عندالمطالبه است؛ به این معنی که بعد از جاری شدن عقد نکاح، زن میتواند هر زمان مهریه خود را از مرد طلب کند. در صورتی که مرد از پرداخت مهریه امتناع ورزد، زن این توانایی را دارد تا شکایت حقوقی خود را در قالب دادخواست به دادگاه تسلیم نماید. در اغلب اوقات دادگاه مرد را به پرداخت مهریه به زن محکوم میکند.
با این حال طبق قانون مرد میتواند با ثبت درخواست اعسار مهریه در قالب دادخواست، نسبت به پرداخت مهریه زن به صورت اقساطی اقدام کند. این درخواست زمانی میتواند مطرح شود که مرد استطاعت مالی برای پرداخت مهریه را نداشته باشد. در این صورت قانون این اجازه را به مرد میدهد تا ناتوانی خود را در پرداخت مهریه ثابت کند. بعد از بررسیهای لازم در صورت وارد بودن ادله مرد، مهریه قسط بندی میشود.
اعسار از پرداخت مهریه در چه مواقعی کاربرد دارد؟
به طور کلی موافقت دادخواست با درخواست اعسار از مهریه تنها در صورتی کاربرد دارد که زوج بتواند عدم توانایی مالی خود در پرداخت مهریه را اثبات نماید.

دلایل مختلفی جهت اثبات عدم توانایی زوج در پرداخت مهریه به زوجه وجود دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ورشکستگی یا عدم بضاعت مالی کافی
- درآمد پایین یا عدم داشتن شغل مناسب
- عدم برخورداری از دارایی کافی یا نقدینگی مناسب
- مسدود بودن حسابهای بانکی
- توقیف شدن اموال توسط مراجع قانونی
- داشتن بدهیهای متعدد
- ابتلا به بیماریهای خاص
- غیره
همانطور که متوجه شدید، حتی اگر فرد شرایط مالی خوبی داشته باشد، اما در حال حاضر به دلایلی نظیر مسدود بودن حساب بانکی یا توقیف اموال توانایی پرداخت مهریه را نداشته باشد، میتواند تقاضا اعسار دهد.
دادخواست اعسار از پرداخت مهریه چگونه تنظیم میشود؟
دادخواست اعسار از مهریه باید به فاصله 1 ماه از زمان صدور محکومیت مرد به پرداخت مهریه تنظیم شود. در غیر این صورت مورد قبول واقع نخواهد شد. نحوه تنظیم این دادخواست بسیار ساده است. نکته اینجاست طبق قوانین دادخواست اعسار مهریه باید حتما روی فرم استاندارد نوشته شود. این فرم در دفاتر خدمات قضایی، دادگاه و حتی فضای وب موجود هستند. برای تنظیم دادخواست اعسار از پرداختن مهریه باید اطلاعات زیر را تکمیل کنید:
- مشخصات خواهان: نام، نام خانوادگی، شماره شناسنامه، کدملی، شماره تماس و آدرس
- مشخصات خوانده: نام، نام خانوادگی، شماره شناسنامه، کدملی، شماره تماس و آدرس
- مشخصات وکیل: نام، نام خانوادگی، شماره شناسنامه، کدملی، شماره تماس و آدرس
- تعیین خواسته و بهای آن: تقاضای اعسار یا تقسیط مهریه
- دلایل و منضمات: دلایل و مدارک مبنی بر عدم توانایی مالی در پرداخت مهریه
- شرح دادخواست: توضیح دقیق از خواسته و وضعیت فعلی و ناتوانی در پرداخت مهریه به صورت یکجا

چه مدارکی باید به دادخواست اعسار از پرداخت مهریه پیوست شود؟
همانطور که مطالعه کردید، زوج در زمان تنظیم دادخواست اعسار از مهریه باید مدارک و ادله لازم را برای اثبات عدم توانایی خود به دادخواست ضمیمه نماید. در صورت سهل انگاری در جمع آوری این مدارک یا نقص در مدارک ممکن است درخواست اعسار فرد رد شود. مهمترین مدارک مورد نیاز جهت ثبت درخواست اعسار از پرداخت مبلغ مهریه عبارتند از:
- مدارک هویتی
- عقدنامه
- دادنامه مربوط به مهریه
- استشهادنامه
- فهرست داراییها (اعم از دارایی منقول، دارایی غیرمنقول، حساب بانکی، مطالبات اشخاص ثالث، نقل و انتقالات انجام شده در طول سال گذشته)
آیا پس از صدور حکم بر اعسار، تاخیر تادیه و دیرکرد به آن تعلق میگیرد؟
از جمله مسائلی که در دعاوی مربوط به مهریه بروز پیدا میکند، مطالبه خسارت تاخیر تادیه است. این دعوای مالی زمانی از سوی خواهان بر علیه خوانده مطرح میشود که خواهان بخواهد علاوه بر خسارت مالی ناشی از دعوا، خسارت تاخیر یا همان دیرکرد را هم دریافت کند. اکنون این سوال مطرح میشود که آیا زوجه هنگام طلب مهر خود از دادگاه میتواند مطالبه خسارت تاخیر تادیه نماید؟
پاسخ به این سوال مثبت است. زوجه میتواند درخواست خود مبنی بر تاخیر تادیه را به دادگاه ارجاع دهد. منتهی خسارت دیرکرد مهریه تنها تا زمان ارائه صدور حکم اعسار از پرداخت مهریه محاسبه میشود. بعد از صدور اعسار دادگاه هیچ جریمهای برای زوج درنظر نخواهد گرفت.
روند رسیدگی به دادخواست اعسار از پرداخت مهریه
بعد از محکومیت زوج به پرداخت مهریه به زوجه، چنانچه زوج در بازه زمانی یک ماهه دادخواست اعسار مهریه را تنظیم کرده باشد، رسیدگی به این درخواست آغاز میشود. نحوه رسیدگی به این دادخواست به شرح زیر است:
- صدور دستور تعیین وقت رسیدگی توسط قاضی دادگاه

- تعیین تاریخ جلسه رسیدگی از سوی مدیر دفتر دادگاه
- ابلاغ اخطاریه رسمی به طرفین دعوا
- حضور طرفین در تاریخ مقرر شده در دادگاه
- ارائه ادله، مدارک و شهود کافی توسط زوج (خواهان) برای اثبات عدم توانایی در پرداخت مهریه
- دفاع زوجه (خوانده) از حقوق خود
- تصمیم گیری درباره درخواست اعسار مهریه توسط قاضی پرونده
چنانچه قاضی با درخواست اعسار مرد موافقت کند، مهریه تقسیط میشود؛ در غیر این صورت مرد باید مهریه را به طور تمام و کمال به زن بپردازد.
با استفاده از تجارب و تخصص وکیل خوب خانواده و متخصص در زمینه حقوقی و دعاوی مرتبط با اسناد رسمی و لازم الاجرا، می توانید دعوای اعسار را نسبت به پرونده های مطالبه مهریه که از طریق اداره اجرای اسناد رسمی اداره ثبت صورت پذیرفته، توسط آقای فیض آبادی، مشاوره حقوقی و وکیل تخصصی در امور حقوقی به نتیجه مطلوب برسانید.
ماده 113 چه چیزی را مطرح می کند؟
نکات بسیار مهمی در ماده 113 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران وجود دارد که وکیل خوب ثبتی و مشاوره حقوقی آقای فیض آبادی، با استفاده از تخصص و تجارب سالیان طولانی توانسته تمامی نکات را استخراج و اجرایی نماید تا اشخاصی که در اثر مطالبه مهریه از طریق اداره ثبت به مشکل خورده اند، بتوانند دعوای اعسار خود را در محاکم دادگستری ثبت نمایند.
ماده 113 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران، به منظور افزایش دقت و سرعت در ارائه خدمات قضائی، تحقق عدالت قضائی و احیای حقوق عامه، ارتقای کیفیت و کاهش اطاله دادرسی و ایجاد فرصت برابر برای دسترسی آحاد مردم به خدمات قضائی و کاهش ورودی پروندهها و پیشگیری از وقوع جرم و دعاوی و اصلاح مجرمان و کاهش جمعیت کیفری:
مکلف است در راستای تحکیم نهاد خانواده نسبت به ارائه خدمات مشاورهای رایگان برای افراد فاقد تمکن مالی با معرفی مقام قضائی که در اجرای قانون حمایت خانواده مصوب 1/12/1391 توسط مقام قضائی صلاحیتدار برای رفع اختلاف به آن سازمان برای مشاوره خانواده معرفی میشوند، اقدام لازم را بهعمل آورد.

مرتبط با آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی لازم الاجرا:
مفاد اسناد رسمی لازمالاجرای سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اجراء میشوند و ادارات مذکور مکلفند بلافاصله پس از تقاضای اجرائیه نسبت به شناسایی و توقیف اموال مدیون اقدام کنند.
چنانچه مرجع مذکور نتواند ظرف مدت دو ماه از تقاضای اجراء، نسبت به شناسایی و توقیف اموال متعهد سند، اقدام کند یا ظرف مدت شش ماه نسبت به اجرای مفاد سند اقدام نماید، متعهدٌله سند میتواند با انصراف از اجرای مفاد سند به محاکم دادگستری رجوع نماید.
مرتبط با قانون ثبت اسناد و املاک:
تبصره 1- آییننامه اجرائی این بند به پیشنهاد وزارت دادگستری و با همکاری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تهیه و به تصویب رئیس قوه قضائیه میرسد.
با بهره گیری از وکیل خوب خانواده و مشاوره حقوقی، می توانید مواد مرتبط با قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی را در کمترین زمان ممکن توسط آقای فیض آبادی، وکیل خوب و پایه یک دادگستری، عملیاتی نمایید
تبصره 2- چنانچه متعهد سند لازمالاجراء، ظرف مدت بیست روز نسبت به انجام تعهد خود یا جلب رضایت متعهدٌله سند اقدام نماید، از پرداخت هزینههای اجرائی معاف خواهد بود.
در غیر این صورت مراتب جهت درج در سامانه سجل محکومیتهای مالی موضوع بند (پ) ماده (116) این قانون منعکس خواهد شد. کلیه دستگاههای اجرائی و بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری از انعقاد هرگونه قرارداد مالی و پرداخت تسهیلات، موافقت اصولی، صدور کارت بازرگانی و پروانه صادرات و واردات به این شخص ممنوع هستند. تخلف از این حکم موجب مجازات تعزیری درجه شش (محرومیت از حقوق اجتماعی) خواهد بود.

مرتبط با قانون اجرای احکام مدنی:
تبصره 3- چنانچه متعهد سند مدعی اعسار باشد، میتواند با رعایت قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی دادخواست اعسار خود را به مرجع قضائی صالح تقدیم کند و در صورت صدور حکم اعسار، متعهد سند از شمول قسمت اخیر تبصره(2) معاف خواهد بود.
جهت تماس با وکیل خوب خانواده آقای ابوالقاسم فیض آبادی با شماره 09121991266 تماس بگیرید