فرض این است که احکام دادگاه به شکل درست صادر شده است؛ اما در موارد خاصی که به احکام اعتراض داریم، امکان رسیدگی مجدد فراهم شده تا بتوانیم از احکام دادگاه اطمینان داشته باشیم. در این مطلب میخواهیم درباره شکایت مجدد بعد از حکم قطعی دادگاه صحبت کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
حکم قطعی چیست؟
حکم قطعی دادگاه به معنای تصمیم نهایی و غیرقابل تجدید نظر یک دادگاه در یک پرونده حقوقی است. این حکم پس از بررسی کامل مدارک و شواهد و در نتیجه رسیدگی به دعوی صادر میشود. در صورتی که طرفین دعوی به این حکم اعتراض نکنند یا مهلت اعتراض به پایان برسد، حکم قطعی و لازم الاجرا است.
مطابق قوانین برای تشخیص احکام قطعی از غیر قطعی لازم است ملاکی در اختیار داشته باشیم. ملاک تشخیص احکام قطعی از غیر قطعی این است که امکان استفاده از طرق عادی شکایت از رای دادگاه امکانپذیر است یا خیر. در صورتی که نتوانیم از راه عادی از رای دادگاه شکایت کنیم حکم قطعی است اما در مواردی که بتوانیم از رای صادره شکایت کنیم حکم غیر قطعی است.
حکم قطعی در دادگاه تجدید نظر با بدوی چه تفاوتی دارد؟
برای اینکه بدانیم حکم قطعی در دادگاه تجدید نظر با بدوی چه تفاوتی دارد و شرایط شکایت مجدد بعد از حکم قطعی دادگاه چگونه است، باید با حکم قطعی دادگاه تجدید نظر آشنا شویم. مطابق قانون برخی از آرا دادگاه در صورت درخواست به دادگاه تجدید نظر ارائه میشوند و بعد از بررسی در دادگاه حکم صادر میشود. حکمی که در این دادگاه ارائه شود، قطعی است و حکم قطعی دادگاه تجدید نظر نامیده میشود.
البته مطابق ماده 336 قانون آیین دادرسی مدنی، مهلت درخواست تجدید نظر برای کسانی که مقیم ایران هستند 20 روز است و برای کسانی که خارج از کشور هستند 2 ماه از تاریخ ابلاغ است. در صورتی که طی مدت مذکور درخواستی از طرف اصحاب دعوا مطرح نشود، حکم قطعی تلقی میشود.
آیا شکایت مجدد بعد از حکم قطعی دادگاه امکان پذیر است؟
ممکن است فردی بعد از طرح شکایت و صدور حکم بخواهد به حکم قطعی شکایت کند. به طور معمول دلیل این امر صدور رای نادرست و عدم توجه به مستندات و مدارک است. برای اینکه بدانید امکان شکایت مجدد بعد از حکم قطعی دادگاه وجود دارد یا نه باید بگوییم وقتی برای یک پرونده رای صادر میشود و حکم قطعیت مییابد پرونده مختومه است.
اعتبار امر مختومه به این معنی است که موضوع تمام شده و رسیدگی به آن به اتمام رسیده است و دیگر امکان طرح مجدد آن پرونده وجود ندارد. پس شرایط شکایت مجدد بعد از صدور حکم قطعی دادگاه وجود ندارد و فرد با ارائه مستندات و مدارک قبل از قطعی شدن رای میتواند درخواست اعاده دادرسی نماید.
آیا رای قطعی قابل تغییر است؟
برای آشنایی با شرایط شکایت مجدد بعد از حکم قطعی دادگاه، لازم است بدانیم امکان تغییر رای قطعی وجود دارد یا خیر. بهتر است بدانید احتمال اینکه حکمی بعد از مرحله بدوی و تجدید نظر اشکال داشته باشد وجود دارد. با این حساب از لحاظ قانونی امکان اعتراض به احکام قطعی دادگاه وجود دارد. روشهای اعتراض به احکام دادگاه شامل موارد زیر است:
- واخواهی
در صورتی که رای دادگاه در مرحله بدوی غیابی صادر شود و خواهان به آن اعتراض داشته باشد، میتواند درخواست تجدید نظر بدهد. حتی بعد از تجدید نظر هم صدور رای غیابی که به ضرر خواهان است قابل اعتراض است.
- اعتراض شخص ثالث
وقتی حقوق شخص ثالث با صدور حکم قطعی از بین میرود میتواند نسبت به حکم قطعی دادگاه اعتراض کند. در صورتی که نتایج بررسی دادگاه نشان دهد، اعتراض شخص ثالث بجاست، حکم قطعی صادر میشود.
- فرجام خواهی
در صورتی که خواسته خواهان یکی از موارد طلاق، نسب، حجر، وقف و نکاح و فسخ آن نباشد، حکم قطعی در دیوان عالی کشور قابل فرجام خواهی است.
- اعاده دادرسی
در ماده 426 قانون آیین دادرسی مدنی آمده اعتراض به احکامی که قطعیت یافتهاند قابل انجام است و مرجع صالح رسیدگی، دادگاه هم عرض صادرکننده حکم است.
جمع بندی
برخی از مواقع افراد به رای صادر شده در دادگاه اعتراض دارند و خواهان بررسی مجدد هستند. در این مطلب راهنمای کاملی درباره شکایت مجدد بعد از حکم قطعی در اختیار شما قرار دادیم. امیدواریم این اطلاعات برای شما مفید باشد.